De oogstrelende reflectie van de Tijgeroog
Tijgeroog
Betekenis
Tijgeroog dankt zijn naam aan de opvallende lichtreflectie die doet denken aan het oog van een tijger. Dit unieke, spleetvormige lichteffect staat bekend als chatoyeren of het 'kattenoogeffect'.
Herkomst
De mystieke allure van Tijgeroog komt tot leven in Zuid-Afrika, India, Australië en de Verenigde Staten.
Geschiedenis
Eeuwenlang heeft Tijgeroog een speciale plek ingenomen, zowel als geliefde edelsteen in sieraden als een kunstig siervoorwerp. Al in de middeleeuwen werd Tijgeroog gewaardeerd als talisman, gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf.
Werking
Het mineraal ijzer in Tijgeroog heeft een verwarmende werking. Deze steen leidt de aandacht naar binnen, bevordert innerlijke rust en fungeert als een beschermend schild. Tijgeroog staat bekend om zijn ontspannende, opwarmende eigenschappen, en het versterkt zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Naast deze kwaliteiten helpt het bij aandoeningen zoals astma en verkoudheid, biedt bescherming tegen jaloezie en vermindert de vatbaarheid voor de meningen van anderen.
Kleur
Tijgeroog betovert met zijn kattenoogeffect, een afwisseling van lichte en donkere strepen variërend van goudgeel tot bruin. De steen straalt opake tinten uit, variërend van geel tot roodbruin, met een zijdeglans.
Chemische samenstelling
Doordrenkt met ijzerverbindingen is Tijgeroog een samenstelling van SiO2, Siliciumdioxide. Met een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,6 combineert het een visuele pracht.
Verzorging
Om de schittering te behouden, vermijd langdurige blootstelling aan fel licht.
Sterrenbeeld
Tijgeroog straalt in samenhang met de sterrenbeelden Tweeling, Leeuw, Schorpioen en Maagd.
Chakra
Als een energetische metgezel hoort Tijgeroog thuis bij het zonnevlechtchakra, het 3e chakra.