De oogstrelende reflectie van de Tijgeroog

tijgeroog edelsteen, tiger's eye gemstone

Tijgeroog

Betekenis

Tijgeroog dankt zijn naam aan de opvallende lichtreflectie die doet denken aan het oog van een tijger. Dit unieke, spleetvormige lichteffect staat bekend als chatoyeren of het 'kattenoogeffect'.

Herkomst

De mystieke allure van Tijgeroog komt tot leven in Zuid-Afrika, India, Australië en de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Eeuwenlang heeft Tijgeroog een speciale plek ingenomen, zowel als geliefde edelsteen in sieraden als een kunstig siervoorwerp. Al in de middeleeuwen werd Tijgeroog gewaardeerd als talisman, gedragen als bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Werking

Het mineraal ijzer in Tijgeroog heeft een verwarmende werking. Deze steen leidt de aandacht naar binnen, bevordert innerlijke rust en fungeert als een beschermend schild. Tijgeroog staat bekend om zijn ontspannende, opwarmende eigenschappen, en het versterkt zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Naast deze kwaliteiten helpt het bij aandoeningen zoals astma en verkoudheid, biedt bescherming tegen jaloezie en vermindert de vatbaarheid voor de meningen van anderen.

Kleur

Tijgeroog betovert met zijn kattenoogeffect, een afwisseling van lichte en donkere strepen variërend van goudgeel tot bruin. De steen straalt opake tinten uit, variërend van geel tot roodbruin, met een zijdeglans.

Chemische samenstelling

Doordrenkt met ijzerverbindingen is Tijgeroog een samenstelling van SiO2, Siliciumdioxide. Met een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,6 combineert het een visuele pracht.

Verzorging

Om de schittering te behouden, vermijd langdurige blootstelling aan fel licht.

Sterrenbeeld

Tijgeroog straalt in samenhang met de sterrenbeelden Tweeling, Leeuw, Schorpioen en Maagd.

Chakra

Als een energetische metgezel hoort Tijgeroog thuis bij het zonnevlechtchakra, het 3e chakra.