De olijfgroene pracht van Peridoot
Peridoot
Betekenis
De naam Peridoot vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Arabische woord 'faridat,' wat 'edelsteen' betekent. Peridoot wordt ook wel Chrysoliet, het Griekse woord voor ‘Goudsteen’ of Olivijn genoemd, vanwege de olijfgroene kleur van de steen.
Herkomst
Het voornaamste Peridoot afzetting ligt op het Vulkaaneiland Zebirget in de Rode Zee, 300 km ten oosten van Egypte. Andere vindplaats zijn in Australië, Brazilië, Mexico, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania, VS.
Geschiedenis
Tijdens de baroktijd was Peridoot de meest geliefde steen en werd veel gebruikt voor kerkelijke doeleinden in de middeleeuwen.
Werking
Een beschermende en reinigende steen, Peridoot helpt om los te komen van negatieve invloeden. Het bevordert zelfstandigheid en assertiviteit. Peridoot heeft een activerend effect, stimuleert de stofwisseling en werkt sterk ontgiftend en stimulerend voor de lever. Het heeft een positieve werking op het hart, longen, galblaas, darmen, thymus, milt en de ogen.
Kleur
Een glanzende edelsteen met tinten van goudachtig lichtgroen tot een diep olijfgroene kleur.
Chemische samenstelling
Peridoot behoort tot de groep van de Silicaten. De kleur ontstaat door het element ijzer. De sporenelementen chroom en nikkel kunnen de kleur nog intenser laten lijken. De Chemische samenstelling van Peridoot is (Mg,Fe)2[SiO4] magnesium-ijzersilicaat. De hardheid is 7 en dichtheid: 3,2 - 3,6.
Verzorging
Sommige stenen verbleken bij blootstelling aan fel licht. Vermijd langdurige blootstelling aan licht om de pracht te behouden.
Sterrenbeeld
Peridoot straalt voor Maagd, Leeuw, Schorpioen en Boogschutter.
Chakra
Het hartchakra, het 4e chakra, wordt versterkt door de aanwezigheid van Peridoot.