Chalcedoon, de blauwe boodschapper
Chalcedoon
Betekenis
De naam Chalcedoon voert ons terug naar Chalcedon of Calchedon, een oude stad aan de Bosporus, vlakbij het huidige Istanbul in Turkije.
Herkomst
De blauwe chalcedoon uit Turkije, die zich kenmerkt door zijn betoverende transparantie, blijft tot op de dag van vandaag zeer geliefd. Deze steen is ook te vinden in andere landen, waaronder Brazilië, India, Madagaskar, Sri Lanka en Zimbabwe.
Geschiedenis
De Romeinen hechtten veel waarde aan chalcedoon en gebruikten het als amulet, zegels en cameeën, een graveertechniek waarbij de achtergrond wordt weggeslepen om de voorstelling in reliëf te laten uitkomen. Chalcedoon werd verwerkt in ringen, broches, armbanden en kettingen.
Werking
Chalcedoon oefent een sterke invloed uit op communicatie. Het wordt verondersteld te helpen bij heesheid, keelontsteking en problemen van de stembanden, en het bevordert de mogelijkheid om jezelf goed uit te drukken. Deze steen heeft tevens een positieve invloed op de longen, de ademhaling en het lymfestelsel, en kan kalmeren tijdens stressvolle momenten.
Kleur
De chalcedoon straalt in helder blauw met een glasachtige glans.
Chemische samenstelling
Chalcedoon verwijst naar zowel de hele groep van microkristallijne kwartsen als de blauwachtig-witgrijze variant. Tot de microkristallijne kwartsen behoren chalcedoon, chrysopraas, heliotroop, jaspis, carneool, mosagaat, onyx en sardonyx.
Chalcedoon is een siliciumdioxide. De chemische samenstelling wordt samengevat als SiO2. Het heeft een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,6.
Verzorging
Sommige stenen kunnen verbleken of terugkeren naar hun oorspronkelijke kleur wanneer ze te lang aan fel licht worden blootgesteld. Daarom moeten edelstenen niet onnodig lang aan fel licht worden blootgesteld.
Sterrenbeeld
Chalcedoon past goed bij sterrenbeelden zoals Boogschutter en Kreeft.
Chakra
Chalcedoon hoort bij het keelchakra, het vijfde chakra. Het wordt beschouwd als de blauwe boodschapper van dit energiecentrum.