Blauwe Saffier, de edelsteen van wijsheid

Blauwe saffier edelsteen, blue sapphire gemstone

Blauwe Saffier

Betekenis

De naam Saffier vindt mogelijk zijn oorsprong in het Hebreeuwse woord "Safir" of "Sapir". Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van de naam, maar een gemeenschappelijke noemer is de betekenis: "blauwe steen". Het Griekse "sáppheiros" en het Latijnse "sapphires" dragen bij aan deze intrigerende edelsteenbenaming.

Herkomst

Saffieren worden in vele landen ontdekt en variëren sterk in kwaliteit en kleur. Belangrijke vindplaatsen zijn onder andere Sri Lanka, India, Australië, China en Thailand. De meest vooraanstaande blauwe saffieren worden aangetroffen in Kasjmir.

Geschiedenis

Saffieren genoten al in de oudheid grote waardering en werden gedragen door koningen, keizers en bisschoppen. Deze edelstenen werden al eeuwenlang bewonderd vanwege hun prachtige koninklijke blauwe kleur en ongeëvenaarde hardheid, met diamant als enige edelsteen die harder is. In de Middeleeuwen waren sieraden met saffier zeer geliefd, vooral de Stersaffier, die vaak werd gebruikt om verlovingen of huwelijken te bekrachtigen. Men geloofde dat de saffier echtelijke trouw en vriendschap bevorderde en als amulet tegen zwarte magie en hekserij diende. In de 12e eeuw droegen bisschoppen gouden ringen met saffier op bevel van paus Innocentius, omdat blauwe saffier werd beschouwd als een steen die de drager dichter tot God bracht en hielp om spirituele waarheid te aanschouwen. De Saffier is tevens de nationale steen van Griekenland.

Werking

Blauwe Saffier staat bekend om zijn pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen, vooral bij keelpijn. Daarnaast is de steen effectief bij spraakproblemen en stotteren, en vergroot hij de concentratie en gezichtsscherpte. Saffier schenkt wilskracht en doorzettingsvermogen, en fungeert als een spirituele steen die meditatie bevordert.

Kleur

Saffieren zijn beschikbaar in diverse kleuren, waaronder geel, oranjeroze, wit, grijs en zwart. De Blauwe Saffier wordt beschouwd als de meest waardevolle en geliefde edelsteen. Soms vertoont de Saffier naaldvormige insluitsels van Rutiel. Wanneer een dergelijke Saffier tot een cabochon wordt geslepen, kan bij bepaalde lichtinval een oplichtende ster zichtbaar worden. Dit type steen staat bekend als de Stersaffier.

Chemische samenstelling

Saffier behoort tot de korundfamilie, waarin ook Robijn te vinden is. Korund bestaat hoofdzakelijk uit aluminiumoxide en vertoont vaak grijze en bruine tinten. Kleine hoeveelheden titaan (Ti) en ijzer (Fe) zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende blauwe kleur van Saffier. De chemische formule van Saffier is Al2O2 aluminiumoxide. De steen heeft een indrukwekkende hardheid van 9 en een dichtheid van 4,05.

Verzorging

Saffier kan veilig worden gereinigd vanwege zijn hoge hardheid. Echter, blootstelling aan overmatig zonlicht of hitte kan de kleur doen vervagen.

Sterrenbeeld

Blauwe Saffier past goed bij de sterrenbeelden Stier, Maagd, Weegschaal en Vissen.

Chakra

De Blauwe Saffier is verbonden met het voorhoofdchakra (6e chakra), het keelchakra (5e chakra) en het hartchakra (4e chakra), waardoor hij de drager in contact kan brengen met zijn Hogere Zelf.