Het prachtige uiterlijk van de Barnsteen

barnsteen edelsteen, amber gemstone

Barnsteen

Betekenis:

De naam "Barnsteen" ontleent zijn oorsprong aan het Nedersaksische woord "börnen," dat branden betekent. Dit is geen toeval, want deze organische edelsteen heeft inderdaad de unieke eigenschap om te branden. Maar er schuilt veel meer achter deze schijnbaar gewone steen. Barnsteen, ook wel bekend onder de Engelse naam Amber Het is veel meer dan zomaar een steen. Het is een raadselachtige schat uit de diepten van de tijd.

Herkomst:

De beroemdste afzettingen liggen in het gebied van de Oostzee, vooral langs de kusten van Polen en de voormalige Sovjet-Unie. Ook op Ameland is barnsteen gevonden. Andere varianten komen uit Hongarije, Birma of Roemenië.

Geschiedenis:

Barnsteen is het gefossiliseerde goud van de natuur, een juweel ontstaan uit de hars van de oude pijnboom Pinus succinifera, meer dan 50 miljoen jaar geleden, in de mysterieuze regio van de Oostzee. De hars droop destijds uit de bomen, ving de geheimen van de prehistorie op en versteende in de loop der millennia. Nu siert barnsteen zich met de insluitsels van naalden, takjes, bladeren, zaden, en zelfs minuscule insecten die gevangen zaten in de hars terwijl ze begon te fossiliseren. In oude tijden was barnsteen al een kostbare schat en werd het gebruikt voor prachtige sieraden, beeldjes, en beschermende amuletten. Het diende zelfs als ruilmiddel in het stenentijdperk en bronstijdperk.

Werking:

Barnsteen is niet zomaar een steen. Het is een tijdreis naar een ver verleden. Het ademt de geest van oude wouden en fluistert verhalen van lang vervlogen tijden. Het biedt balans en bescherming met zijn krachtige, maar toch zachte energie, en het helpt bij het verlichten van negatieve emoties en pijn, zowel fysiek als emotioneel. Het wekt vreugde op, versterkt je veerkracht, en schenkt zelfvertrouwen. Op fysiek vlak heeft barnsteen een verwarmende invloed en stimuleert het de werking van de maag, darmen, longen, en lever.

Kleur:

De kleurenpracht van barnsteen is net zo divers als de natuur zelf. Het varieert van het warme, honingachtige goud tot het diepe oranje en zelfs groene, rode, violette en zwartgroene tinten zijn ontdekt.

Chemische samenstelling:

Barnsteen bestaat uit de elementen koolstof (C), zuurstof (O), waterstof (H), en zwavel (S). Het heeft een zachte hardheid van 2 tot 2,5 en een dichtheid van 1 tot 1,1.

Verzorging:

Barnsteen heeft geen specifieke verzorging nodig; het kan op allerlei manieren gereinigd en opgeladen worden.

Sterrenbeeld:

Het sterrenbeeld dat geassocieerd wordt met barnsteen is Leeuw, en het behoort tot het zonnevlechtchakra, het 3e chakra.

Chakra:

Barnsteen hoort bij het zonnevlechtchakra, het 3e chakra.