Aquamarijn, de edelsteen van de zee

aquamarijn edelsteen, aquamarine gemstone

Aquamarijn

Betekenis

De naam Aquamarijn betekent letterlijk 'water van de zee' en is afgeleid van de Latijnse woorden 'aqua', wat water betekent en 'marinus', wat tot de zee behorend betekent.

Herkomst

De belangrijkste afzettingen van Aquamarijn bevinden zich op diverse plekken in Brazilië. In 1910 werd de grootste Aquamarijn van edelsteenkwaliteit ontdekt in Marambaya, Minas Gerais en Brazilië. Tegenwoordig wordt Aquamarijn ook gevonden in Afrikaanse landen zoals Nigeria, Madagaskar, Mozambique en Zambia.

Geschiedenis

Volgens de legende had de edelsteen het vermogen om de god van de zee, Poseidon (bij de Romeinen bekend als 'Neptunus'), te kalmeren. Vroeger gooiden zeelieden Aquamarijn-amuletten overboord wanneer ze met stormachtige zeeën te maken hadden. Ze hoopten hiermee de zeegod gunstig te stemmen en te voorkomen dat hij met zijn drietand de aarde zou doorboren, wat aardbevingen en stormen zou veroorzaken. Als Poseidon tevreden was, zou de zee rustig blijven. Daarnaast geloofde men dat Aquamarijn bedachtzaamheid en wijsheid bevorderde en een zuiverende werking had. Tijdens de Middeleeuwen werd het beeld van Maria vaak versierd met Aquamarijn, aangezien men geloofde dat deze steen geluk en voorspoed bracht.

Werking

Aquamarijn staat bekend om zijn heilzame eigenschappen bij voorhoofdsholteontsteking, tranende ogen en verschillende allergieën. Het is gunstig voor de slijmvliezen, de kaak, kiezen en mond en het ondersteunt de schildklierfunctie. Bovendien bevordert Aquamarijn het uiten van emoties.

Kleur

Aquamarijn kan zowel doorzichtig als ondoorzichtig zijn, maar voor sieraden wordt meestal de doorzichtige variant gebruikt vanwege zijn betoverende blauwe kleur en structuur.

Chemische samenstelling

Aquamarijn behoort tot de Berylgroep en de prachtige kleuren worden mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van ijzer in verschillende concentraties. De chemische formule van Aquamarijn is Al2BE3(Si66O18), een aluminium-berylliumsilicaat. Het mineraal heeft een hardheid van 7,5-8 en een dichtheid van 2,6. De kristalstructuur van Aquamarijn is hexagonaal.

Verzorging

Sommige stenen kunnen vervagen of hun oorspronkelijke kleur terugkrijgen wanneer ze aan fel licht worden blootgesteld. Het is daarom raadzaam om Aquamarijn niet onnodig lang aan intens licht bloot te stellen.

Sterrenbeeld

Aquamarijn past goed bij sterrenbeelden zoals Tweelingen, Weegschaal, Waterman en Vissen.

Chakra

Aquamarijn is verbonden met het keelchakra, het 5e chakra. Het stimuleert open communicatie en zelfexpressie.