Maattabellen

1. Hoe meet je je ringmaat?

2. Hoe meet je de maat van je armband?

3. Hoe meet je de maat van je collier en ketting?


1. Hoe meet je je ringmaat?

Ringen zijn prachtige accessoires die geschikt zijn voor ieder moment van de dag. Bovendien staan ze symbool voor belangrijke momenten in ons leven, zoals een verloving, geboorte of bruiloft. Of lekker jezelf of een dierbare verwennen met een ring kan natuurlijk ook. Het is dus belangrijk dat deze sieraden een perfecte pasvorm hebben. Je wilt je namelijk geen zorgen maken of de ring wel goed blijft zitten en of je hem niet per ongeluk verliest. Ben je van plan om een mooie nieuwe ring te kopen? Of wil je een dierbare blij maken met een persoonlijke ring? Dan moet je weten welke ringmaat je nodig hebt. Maar hoe meet je je ringmaat precies? Er zijn een aantal manieren om de maat te berekenen.

Tijdens het uitzoeken van een ring, kan je verschillende maten tegenkomen. In sommige gevallen wordt de maat aangegeven aan de hand van de binnendiameter van de ring. Dat betekent de afstand tussen de binnenzijden van het sieraad. Een tweede manier om je ringmaat op te meten is de omtrek van de ring. Deze twee maten worden aangegeven in millimeters. 

Er wordt wel eens gedacht dat vrouwen en mannen andere ringmaten hebben, maar dat is niet waar. De meeste mannenringen worden wel in grotere maten gemaakt, aangezien mannen vaak bredere handen en vingers hebben. Ga je dus een herenring opmeten of heb je een vrouwenring nodig, dan gebruik je gewoon dezelfde methode om de maat te bepalen. De gemiddelde ringmaat voor vrouwen ligt rond ringmaat 17,5 terwijl de gemiddelde ringmaat voor mannen ringmaat 20,5 is.

Ringmaat: de diameter van je ring

Wil je jouw ringmaat berekenen aan de hand van de diameter van je ring? Dan heb je alleen maar een ring nodig die je al gedragen hebt en die een goede pasvorm voor je heeft. Zo weet je namelijk zeker dat je de juiste maat opmeet. Leg de ring plat op de tafel en haal je meetlint erbij. Meet vervolgens de doorsnede van de ring, zonder de rand mee te meten. Je begint dus met meten aan de binnenzijde van de ring en houdt op zodra je de overkant hebt bereikt. Heb je de diameter in millimeters opgemeten? Dan heb je meteen de juiste ringmaat gevonden, zoals je op de onderstaande tekening kunt zien.


 

Ringmaat: de omtrek van je ring

Heb je nog geen ring die goed past of wil je je ringmaat opmeten aan de hand van de omtrek van je vinger? Dan is deze methode een goede keuze. Hierbij heb je namelijk geen bestaande ring nodig. Wat je wel nodig hebt is een touwtje. Wikkel dit touwtje netjes om je vinger, op de plek waar je normaal gesproken een ring zou dragen. Trek het touw niet te strak, maar zorg ervoor dat hij goed aansluit op je huid. Vervolgens bekijk je op welk punt het uiteinde van het touw begint te overlappen met de rest van het touw. Knip het touwtje hier af en meet het vervolgens op. De lengte in millimeters vertelt je wat jouw ringmaat is. 

Ringmaat en warmte

Ga je je ringmaat opmeten, dan moet je rekening houden met één belangrijk detail: je vingers zetten uit bij warmte. Dit kan gebeuren op hete dagen in de zomer, maar ook in een warme ruimte. Daarom is het aan te raden om jouw ringmaat op verschillende momenten op de dag te meten. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond. Neem vervolgens het gemiddelde van alle meetmomenten om de ideale maat voor jouw ring te bepalen.

Ringmaat opmeten voor een brede ring

Niet alleen de vorm van je eigen vingers bepaalt welke ringmaat je nodig hebt. Ook de vorm van de ring zelf kan de maat beïnvloeden. Wil je bijvoorbeeld een statement maken met een extra brede ring? Dan is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een iets grotere maat te kopen. Een dunne ring draag je namelijk om het smalste gedeelte onderaan je vinger, terwijl een bredere ring meer ruimte in beslag neemt. Hierdoor zit de ring ook om bredere gedeeltes van je vinger, waardoor het veelal strakker aan voelt, waardoor de meeste mensen een grotere maat nodig hebben. Zit je ringmaat precies tussen 2 getallen in, kies dan de grootste maat.


Diameter (mm)     Omtrek van je vinger (mm)

16,5                             52

17                                54

17,5                             55

18                                57

18,5                             58

19                                60

20                                63

 

2. Hoe meet je de maat van je armband?

Het meten van je armband maat gaat het gemakkelijkst met een meetlint of een touwtje dat je naast een liniaal legt. Meet de omtrek van je pols direct onder het knobbeltje onder je hand. Tel hier 2 centimeter bij op. Dit is uw armband maat. Als je polsomtrek bijvoorbeeld 17 cm is, dan is je armbandmaat 17 cm + 2 cm = 19 cm. De armband maat is ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, wanneer je het prettig vindt dat de armbanden wat strakker zitten, tel dan 1 cm tot 1,5 cm bij uw pols omtrek op. De meeste armbanden van zijn ongeveer 19 cm lang. 


3. Hoe meet je de maat van je  collier en ketting?

De lengte van een collier of zilveren ketting wordt bepaald door persoonlijke smaak en stijl. In de collectie zijn er colliers in verschillende lengtes. Als je een ketting wilt die mooi aansluit rond de hals, dan is voor de meeste vrouwen de geschikte lengte tussen 42 en 45 cm. Heb je liever een ketting die iets langer valt, dan zijn de lengtes tussen 50 cm en 55 cm geschikt. De lengten 60 cm en 70 cm heeft SilverGems voor de langere halskettingen. Onderstaande afbeelding laat zien hoe de verschillende collierlengtes vallen. Bekijk de afbeelding om gemakkelijker de juiste maat te vinden. 

Afbeeldingsresultaat voor collier lengte bepalen