Turkoois, een verfrissend juweel van verre oorden

turkoois edelsteen, turquoise gemstone

Turkoois

Betekenis

De naam Turkoois, ook wel Turquoise, voert ons terug naar het betoverende Turkije, waar de naam vandaan komt  ‘afkomstig uit Turkije’.

Herkomst

Turkoois, een steen doordrenkt met koper en ijzer, wordt in vele delen van de wereld ontgonnen. Denk aan de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Australië, Iran, Azië en Afrika. Vaak ondergaat Turkoois een zorgvuldige verhitting om zijn kleurenpracht volledig te onthullen. Echte Turkoois vertoont donkere aders of goudkleurige insluitsels, die bekend staan als koperturkoois. Helaas vind je veel imitaties op de markt.

Geschiedenis

Turkoois is geen onbekende uit de Oudheid. Deze beschermende en geneeskrachtige steen werd veelvuldig in amuletten verwerkt, zelfs door de oude Egyptenaren. Ook in het oude China, bij de Azteken, Romeinen en Indianen genoot Turkoois grote waardering. In Europa raakte men vertrouwd met deze edelsteen dankzij de handel over de Zijderoute naar China. De kruisvaarders brachten in de 11e eeuw Turkoois mee uit het Midden-Oosten, waarmee deze steen ook in Europa een geliefde steen werd.

Werking

Turkoois is een krachtig geneeskrachtige, reinigende en beschermende steen. Hij streeft naar evenwicht, kalmeert en brengt innerlijke rust, maar geeft ook vitaliteit bij uitputting. Deze edelsteen heeft een positieve uitwerking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Turkoois vormt een schild tegen negatieve energie, straling, externe invloeden en schadelijke stoffen, terwijl het de chakra's in harmonie brengt.

Kleur

Turkoois toont een scala aan kleuren, variërend van helderblauw tot levendig groen, vaak versierd met zwarte aders of goudkleurige insluitsels.

Chemische Samenstelling

De chemische samenstelling van Turkoois omvat (CuAl6 (PO4)4 (OH)8 4H2O), aangevuld met sporenhoeveelheden Ca, Cr, Fe, Mn en S. Met een hardheid tussen 5 en 6 en een dichtheid van 2,6 tot 2,9.

Verzorging

Vermijd reiniging met water, aangezien Turkoois poreus is. Plaats de steen niet in fel zonlicht, want dit kan de kleur doen vervagen.

Sterrenbeeld

Turkoois omarmt de sterrenbeelden Waterman en Vissen.

Chakra

Turkoois vindt zijn thuis in het keelchakra, het 5e chakra, waar het het innerlijke woord en de kracht van expressie stimuleert.