Toermalijn een dans van kleuren en kracht

toermalijn edelsteen, tourmaline gemstone

Toermalijn

Betekenis

De naam Toermalijn ontleent zijn herkomst aan het Singalese woord 'turamali', dat 'steen met gemengde kleuren' betekent. Als een kunstwerk van de natuur kan Toermalijn elektrisch geladen worden en werd vroeger liefkozend de 'assetrekker' genoemd, omdat het stof en as aantrekt. Zwarte toermalijn wordt ook wel Schörl genoemd.

Herkomst

Toermalijnen worden gewonnen in de diepten van de aarde van Madagaskar, Brazilië, India, Afghanistan, en Oost-Afrika. Iedere Toermalijn draagt de aardse energieën van zijn vindplaats in zich.

Geschiedenis

Hoewel Toermalijn in de oudheid bekend was, werd het pas in 1703 door Hollanders vanuit Sri Lanka naar West-Europa gebracht. Toermalijn was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Vooral de rode Toermalijnen en de helder groene Toermalijnen werden in juwelen verwerkt.

Werking

Roze en groene Toermalijn werken kalmerend, rustgevend, ontkrampend en ontspannend. Ze zetten negatieve gevoelens om in positieve gevoelens en gedachten. Boosheid en verdriet maken plaats voor liefde, optimisme, geduld en compassie. Zwarte Toermalijn heeft een sterk aardende werking en beschermt tegen negatieve invloeden van buiten af. Zwarte Toermalijn wordt ook wel geplaatst bij elektrische apparaten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons om het schadelijke effect te voorkomen. Fysiek heeft zwarte Toermalijn een positieve werking op het immuunsysteem en het zenuwstelsel en kan het pijnklachten verminderen. Het is een krachtige aardende steen en beschermer.

Kleur

De toermalijngroep omvat een reeks van kristallen met verschillende kleuren. Kleuren, van blauw, groen, roze, geel, tot rood en zwart. Roze Toermalijn is een van de meest gewilde en kostbaarste edelsteen van de toermalijn familie. Rubelliet Toermalijn is de naam die wordt gegeven aan de steen met een warme, dieproze tot rode kleur met een violette schakering.

Chemische samenstelling

De chemische samenstelling van Toermalijn is Na(Li,Al)3Al6(OH)4(BO3)3Si6O18 lithium-toermalijn. Met een hardheid van 7 - 7,5 en een dichtheid tussen 3,02 - 3,41, is het een meesterwerk van de natuur.

Verzorging

Sommige stenen verbleken bij langdurige blootstelling aan fel licht. Toermalijnen koesteren hun kleurenpracht en vragen om bescherming tegen overmatig licht.

Sterrenbeelden

Het sterrenbeeld van de Toermalijnen hoort Weegschaal en Vissen. Het sterrenbeeld van de roze Toermalijn hoort Schorpioen en Ram. Het sterrenbeeld van de groene Toermalijn hoort bij Weegschaal Het sterrenbeeld van de zwarte Toermalijn hoort bij Steenbok.

Chakra's

De blauwe Toermalijn, Indigoliet hoort bij het voorhoofdchakra, 6e chakra en kruinchakra, 7e chakra.
De groene Toermalijn, Verdeliet hoort bij het hartchakra, 4e chakra.
De roze Toermalijn, Rubelliet hoort bij het hartchakra, 4e chakra, het heiligbeen chakra, 2e chakra en het basischakra, 1e chakra.
De gele Toermalijn hoort bij het zonnevlechtchakra, 3e chakra.
De rode Toermalijn, Rubelliet hoort bij het heiligbeenchakra, 2e chakra en basischakra, 1e chakra.
De zwarte Toermalijn, Schörl hoort bij het basischakra, 1e chakra.