Smaragd, de groene hoeder van harmonie en liefde

smaragd edelsteen, emerald gemstone

Smaragd

Betekenis

De naam Smaragd, ontleend aan het Griekse woord voor "groene steen," onthult zijn weelderige, groene pracht. Als lid van de berylgroep schittert Smaragd als een juweel onder de edelstenen.

Herkomst

Smaragd, een betoverende groene variant van Beryl, dankt zijn kleur aan het element chroom. Eeuwenlang heeft Smaragd de bijnaam "koning van de edelstenen" gedragen en wordt hij wereldwijd gevonden, van India tot Pakistan, Colombia tot Brazilië, om er slechts enkele te noemen.

Geschiedenis

Smaragd kent een geschiedenis die millennia beslaat. Duizenden jaren voor Christus was deze kostbare edelsteen al geliefd en werd hij gebruikt in sieraden, amuletten en kunstwerken. In de tombes van Egyptische farao's werden glinsterende Smaragden gevonden, en in de oudheid werden zelfs al smaragdmijnen geëxploiteerd langs de oevers van de Rode Zee. In de Romeinse tijd bloeide een smaragdmijn in Oostenrijk. De Azteken omarmden de Smaragd als de steen van de aarde, die leven en vruchtbaarheid symboliseerde.

Werking

Smaragd wordt geroemd om zijn herstellende krachten. Het stimuleert innerlijke groei en helpt om in harmonie te leven met jezelf en je omgeving. Vele huidaandoeningen verminderen bij het dragen van Smaragd. Als een krachtige genezer voor het hart kan Smaragd fysieke onbalans en ziekte helpen herstellen. Het kalmeert en biedt verlichting bij fobieën, zoals claustrofobie.

Smaragd als Symbool

Smaragd is het symbool van liefde, openheid en eenheid. Het brengt vreugde in het leven en schenkt een positieve kijk op de wereld. Het inspireert en leidt je met passie naar je doelen. Eeuwenlang staat Smaragd voor onvoorwaardelijke liefde en wordt geloofd partnerschappen en vriendschappen te versterken.

Smaragd, Een Koninklijke Steen

Smaragden genieten koninklijke allure en worden vaak toegepast in de juwelen van koninklijke families. Smaragd schittert ook in bruidsjuwelen, zoals de diadeem met Smaragd die prinses Sofia van Zweden droeg tijdens haar huwelijk. De Engelse koninklijke familie bezit de befaamde Cambridge Emeralds, een verzameling van 30 tot 40 top Smaragden, ooit gewonnen door de hertogin van Cambridge. Ons eigen koninklijk huis schittert met prachtige Smaragden, waaronder een enorme druppel van Smaragd die koningin Máxima vaak draagt in combinatie met andere Smaragdjuwelen en een diadeem.

Kleur

De kleurpracht van Smaragd varieert van heldergroen tot flesgroen. Smaragd is zo bepalend in de juwelenwereld dat zijn tint een naam op zich heeft: "Smaragdgroen."

Chemische Samenstelling

Smaragd wordt gevormd door Be3Al2(SiO3)6, een combinatie van aluminium, beryllium en silicaat. Met een hardheid van 7,5 - 8 en een dichtheid van 2,67 - 2,9 is Smaragd een juweel van moeder natuur.

Verzorging

Smaragd koestert zich in alle vormen van reiniging.

Sterrenbeeld

Smaragd omarmt met warmte de sterrenbeelden Stier, Kreeft en Maagd.

Chakra

Smaragd heeft zijn helende werking op  het hartchakra, het 4e chakra, en opent de poorten naar liefde, harmonie en eenheid. Als symfonie van de natuur, is Smaragd de groene hoeder van liefde en balans.