Rookkwarts de steen van kracht en transformatie

rookkwarts edelsteen, smoky quartz gemstone

Rookkwarts

Betekenis

De naam rookkwarts verwijst naar het rokerige uiterlijk van deze fascinerende steen.

Herkomst

Rookkwarts wordt gevonden in diverse delen van de wereld, waaronder Brazilië, Madagaskar, Oekraïne, Rusland en Zwitserland.

Geschiedenis

In tijden van droefheid droegen de Romeinen rookkwarts als sieraad, gelovend dat deze steen ondanks verdriet nieuwe energie, moed en levenslust zou schenken. Rookkwarts was ooit geliefd in rouwsieraden, een symbool van kracht temidden van verdriet.

Werking

Rookkwarts is een beschermende en ontspannende steen. Deze aardende steen helpt je grote levensveranderingen te bewerkstelligen in je leven en doorbreekt oude patronen. Het bevordert concentratie, maakt standvastigheid in het nemen van beslissingen en geeft levenskracht. Rookkwarts geeft je levenskracht en de energie om ook in moeilijke tijden gewoon door te gaan en versterkt je zelfvertrouwen dat alles weer in balans komt.

Kleur

De tinten van rookaanslag, van lichtbruin tot bijna zwartbruin, sieren de rookkwarts. De kenmerkende bruine kleur ontstaat door de invloed van natuurlijke radioactieve straling op kwarts. Omdat deze radioactiviteit, blootgesteld aan daglicht, na verloop van tijd vervalt, kan rookkwarts verbleken.

Chemische samenstelling

Rookkwarts, een doorzichtige steensoort uit de kwartsgroep en dankt zijn kleur aan verdwaalde ijzermoleculen in het kristalrooster. SiO2, Siliciumdioxide, vormt de chemische kern, met een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,6.

Verzorging

Om de pracht te behouden, vermijd langdurige blootstelling aan fel licht, aangezien sommige stenen kunnen verbleken of terugkeren naar hun oorspronkelijke kleur.

Sterrenbeeld

Rookkwarts straalt zijn invloed uit over sterrenbeelden zoals Stier en Weegschaal.

Chakra

Lichte rookkwarts hoort thuis bij het zonnevlechtchakra (het 3e chakra), terwijl donkere rookkwarts verbonden is met het basischakra (1e chakra). Deze stenen nodigen uit tot transformatie en balans.