Maansteen, hemelse weerschijn van de maan

maansteen edelsteen, moonstone gemstone

Maansteen

Betekenis

De maansteen is genoemd naar de maan, geïnspireerd door zijn maneschijnachtige witte lichtglans en zachte uitstraling.

Herkomst

In schatten verborgen, vind je maanstenen in Birma, Brazilië, India, Sri Lanka en de VS. Elk een parel van de nachtelijke hemel.

Geschiedenis

Bij de oude Grieken en Romeinen werd maansteen vereerd als een helende en beschermende steen. De steen zou beschermen tegen allerlei ziekten en onvruchtbaarheid. Maansteen werd in India beschouwd als gestold maanlicht. De steen werd gebruikt als talisman, omdat hij door Lakshmi, de godin van de voorspoed, gezegend zou zijn.

Werking

Het is bij uitstek de steen voor de vrouwelijkheid, de vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking. Maansteen brengt rust en bevordert zwangerschap. Het harmoniseert hormonen, kalmeert maagzuur en menstruatiestoornissen, koestert tevredenheid en verzacht emotionele gevoelens. Maansteen, een kompas van empathie, versterkt het invoelend vermogen.

Kleur

Maansteen kan allerlei zachte tinten hebben: parelachtig wit, perzikachtig oranje, chocolade tot taupe-achtig grijs. Allen dragen een satijnachtige glans als een zachte weerschijn van de maan.

Chemische samenstelling

Maansteen bestaat uit laagjes kaliumveldspaat (orthoklaas) en natriumveldspaat (albiet). De maanachtige glans ontstaat doordat het licht tussen deze laagjes wordt gebroken. Hoe dunner de laagjes, hoe intenser dit effect. Hoe meer natrium in de steen, hoe blauwer de weerschijn van de glans.
Een chemisch samenstelling van Maansteen is: NaK[AlSi3O8], kalium-aluminiumsilicaat. De hardheid is 6 - 6,5 en de dichtheid is 2,53 - 2,63.

Verzorging

Maansteen kan je energetisch reinigen door hem een nachtje in de volle maan te leggen. Verder is de steen goed schoon te maken door hem te wrijven met een zachte, droge doek.

Sterrenbeeld en Chakra

Maansteen omhelst Kreeft, Steenbok en Vissen onder de sterrenhemel. Het heiligbeenchakra wordt verlicht, maar zijn zachte kracht reikt naar het hart, voorhoofd en kruin. Een veelzijdige dans van energie.