Lapis Lazuli, een duik in de azuurblauwe mystiek

Lapis lazuli edelsteen, lapis lazuli gemstone

Lapis Lazuli

Betekenis

De naam Lapis Lazuli fluistert mysterie en schoonheid, letterlijk vertaald als 'blauwe steen'. De herkomst van het woord 'azuur', gebruikt in de heraldiek voor blauw, vindt zijn oorsprong in Lazuli.

Herkomst

De adembenemende pracht van Lapis Lazuli bereikt zijn hoogtepunt in Afghanistan, maar zijn aanwezigheid strekt zich uit over de wereld, van Rusland tot Chili, van Pakistan tot de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Lapis Lazuli werd al in de prehistorische tijd als siersteen gebruikt en ook in Middeleeuwse kerken vinden we deze edelsteen in mozaïeken of wandversieringen. Bij de Soemeriërs in het oude Mesopotamië en in het oude Egypte werd Lapis Lazuli als heilige steen beschouwd, die werd verwerkt in mozaïeken en gedragen als talisman. Hij werd in Egypte gebruikt om sieraden van te maken en er zijn vele amuletten van Lapis Lazuli teruggevonden (scarabeeën). Ook in het beroemde graf van Toetanchamon is dat het geval. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon is gemaakt van zuiver goud, ingelegd met strepen Lapis Lazuli.

Werking

Lapis Lazuli is meer dan een steen; het is een gids naar wijsheid en innerlijke rust. Het schenkt moed en zelfvertrouwen, terwijl het je helpt om authentiek te zijn. Een vriendschapssteen die liefde versterkt, depressie verdrijft en de intuïtie versterkt. Een azuurblauwe metgezel op het pad naar ontspanning.

Kleur

De kleur is azuurblauw, hetgeen veroorzaakt wordt door het hoge gehalte aan zwavel in dit mineraal. De steen kan een egale kleur hebben, of ook gevlekt of gestreept zijn. Van een egale tint tot speelse vlekken en strepen. Het grootste bestanddeel is Lazuriet, maar het kan ook andere mineralen bevatten, waardoor kleuraccenten ontstaan. Door de aanwezigheid van sporen ijzer en zwavel onstaan ook de Pyriet insluitsels wat de Lapis Lazuli een prachtig goudkleurige accenten geeft.

Chemische samenstelling

Lapis Lazuli bevat naast Lazuliet ook Witte Calciet, donkerblauwe Sodaliet en goudglanzende Pyriet. Soms bevat de steen ook marmer. De chemische samenstelling van Lapis Lazuli is (Na,Ca)8[(SO4,S,Cl)2IAISiO4)6] , natrium-calcium-aluminiumsilicaat De hardheid is 5 - 5 en de dichtheid 2,7 - 2,9.

Verzorging

Lapis Lazuli is een betrekkelijk zachte steen die niet gereinigd mag worden met water. Hij is goed schoon te maken door hem te wrijven met een zachte, droge doek.

Sterrenbeeld en Chakra

Onder de heerschappij van Maagd en Boogschutter schittert Lapis Lazuli. Het verbindt zich met het keelchakra, het 5e chakra, en het voorhoofdchakra, het 6e chakra. Een spirituele reis naar diepblauwe harmonie.