Jade, de genezer van hart en ziel

jade edelsteen, jade gemstone

Jade

Betekenis

De naam "Jade" onthult de wortels van deze kostbare steen. Het is de verkorte vorm van "jadeïet," afgeleid van het Spaanse "piedra de ijada," wat 'steen voor de lendenen' betekent. De Spaanse ontdekkingsreizigers begrepen al dat deze steen een bijzondere invloed had op de nieren, maar de betekenis van Jade reikt verder dan zijn naam.

Herkomst

Jade is de overkoepelende naam voor twee uitzonderlijke stenen. Pas in 1863 ontdekte men dat "Jade" eigenlijk verwijst naar twee verschillende edelstenen: jadeïet en nefriet. Chinese Jade is jadeïet, een chemisch verschillend mineraal van nefriet, dat het type Jade is dat voornamelijk in Nieuw-Zeeland wordt gewonnen. Jadeïet is een silicaat van natrium en aluminium en wordt gewonnen in een mystiek gebied in Myanmar dat grenst aan China. De meest gewaardeerde en kostbare vorm van Jade is het smaragdgroene dat ook wel "Imperial Jade" wordt genoemd.

Geschiedenis

Jade heeft zijn wortels diep verankerd in de geschiedenis en strekt zich uit tot in de verre Steentijd. Wapens en gebruiksvoorwerpen van Jade die meer dan 10.000 jaar oud zijn, getuigen van zijn tijdloze aanwezigheid. In China was Jade de steen van keizers, het symbool van macht en onsterfelijkheid. Jade sieraden en gebruiksvoorwerpen begeleidden de doden in hun laatste rustplaats. Ver weg van China, koesterden ook de Maya's en Azteken Jade als een symbool van geluk, voorspoed en onsterfelijkheid. In Nieuw-Zeeland, onder de Maori, werd nefriet-Jade (een andere variant) niet alleen gebruikt voor wapens en sieraden, maar ook als kostbaar ruilmiddel. In Nepal en Tibet associeerde men Jade met Boeddha en beschouwde het als een heilige steen.

Werking

De kracht van Jade reikt verder dan zijn schoonheid. Al in de oudheid stond Jade bekend om zijn genezende werking op de nieren en blaas, en het bood effectieve verlichting bij nierstenen. Deze edelsteen is een trouwe metgezel voor het hart, en het versnelt het genezingsproces terwijl het helpt bij het verwerken van emotionele trauma's. Jade ademt tevredenheid en vreugde, en wordt geliefd als amulet van bescherming tegen negatieve invloeden. Het is als een genezer van lichaam en geest.

Kleur

De pracht van Jade onthult zich in een caleidoscoop van kleuren, van het geliefde smaragdgroen tot zuiver wit, diepzwart, mysterieus grijs, verleidelijk lila, of zachtgeel. Elk stuk Jade draagt een regenboog van mogelijkheden.

Chemische samenstelling

De chemische samenstelling van Jade is als een geheime formule: NaAl(SiO2)3 + Ca, Cr, Fe, Mg, Mn. Met een hardheid variërend van 6,5 tot 7 en een dichtheid tussen 3,25 en 3,36.

Verzorging

Jade koestert de zorg van zijn eigenaar en kan op alle bekende manieren worden gereinigd.

Sterrenbeeld

De sterren stralen helder in het gezelschap van Jade, die perfect past bij Weegschaal en Vissen, en hen omarmt met zijn natuurlijke schoonheid.

Chakra

Jade onthult zijn spirituele verbondenheid door zijn affiniteit met het hartchakra, het 4e chakra. Het opent de deuren naar liefde en harmonie.