Ioliet, de Violette Symphonie uit de natuur

ioliet edelsteen, iolite gemstone

Ioliet

Betekenis

De naam Ioliet is als een poëtisch verhaal in zichzelf, afgeleid van de Griekse woorden "ion" ('viooltje') en "lithos" ('steen'). De naam brengt een betovering met zich mee, want hij betekent simpelweg 'viooltjeskleurige steen'. Maar deze eenvoudige beschrijving vangt niet de diepte en het mysterie van deze edelsteen.

Herkomst

Ioliet is het kostbare product van het mineraal cordieriet, vernoemd naar de Franse geoloog Cordier. Uit dit mineraal wordt de doorzichtige variant, Ioliet, geboren, een juweel dat de harten van sieradenliefhebbers sneller doet kloppen. Ioliet staat ook bekend onder de romantische naam "Watersaffier," en het is als een sprookje dat tot leven komt. De kleurenpracht van Ioliet omvat donker violetblauw, licht grijsblauw, geelgrijs, groen en bruin. Maar de meest betoverende en meest voorkomende tint is violetblauw. Ioliet van topkwaliteit, geschikt voor sieraden, onthult zijn geheimen in schatten begraven in Sri Lanka, Burma, Madagaskar en India.

Geschiedenis

De geschiedenis van Ioliet is doordrenkt van romantiek en ontdekking. In de late 18e eeuw keek de Duitse mineraloog Abraham Gottlob Werner (1749-1817) voor het eerst naar cordieriet en noemde het "Iolith" (of "Yolithe"). De betoverende kleur, van diepzwartblauw tot zacht violet, deed hem denken aan viooltjes. Tegenwoordig wordt deze naam alleen nog gereserveerd voor de transparante variant van de steen. Het gebruik van Cordieriet en Ioliet in edelsteentherapie is een relatief recente ontdekking.

Werking

Ioliet is niet alleen een juweel voor het oog, maar ook voor het lichaam. Deze edelsteen speelt een rol in het verminderen van vetopslag, verzacht de effecten van alcohol, en ondersteunt de ontgiftende werking van de lever. Hij schittert als een bondgenoot bij de bestrijding van malaria en koorts, helpt het balanceren van de hypofyse, de neusbijholten en het ademhalingssysteem, en verlicht migraine. Ioliet is als een medische melodie van de natuur.

Kleur

De kleuren van Ioliet onthullen een palet van mogelijkheden. In edelsteensieraden is de meest betoverende kleur donkerblauw of violet. Maar als gesteente kan Ioliet zich ook manifesteren in rood, geel of kleurloos, waardoor het de kunst van de natuur in al haar pracht toont.

Chemische samenstelling

De chemische samenstelling van Ioliet is als een geheim recept: Mg2Al4Si5O18. Met een hardheid variërend van 7 tot 7,5 en een dichtheid tussen 2,57 en 2,66, vormt deze edelsteen een solide basis voor de natuurlijke schoonheid.

Verzorging

Ioliet is een edelsteen die koestert in de zorg van zijn eigenaar en kan op alle manieren worden gereinigd.

Sterrenbeeld

De sterren stralen met een extra schittering in het gezelschap van Ioliet. Dit juweel past perfect bij Weegschaal, Boogschutter en Stier.

Chakra

Ioliet onthult zijn verbinding met de kosmos door zijn relatie met chakra's. Het hoort thuis in het keelchakra (het 5e chakra), het voorhoofdchakra (het 6e chakra) en het kruinchakra (het 7e chakra). Het opent poorten naar innerlijke harmonie en wijsheid.