Granaat, een vurige edelsteen

granaat edelsteen, garnet gemstone

Granaat

Betekenis

De naam Granaat stamt af van het Latijnse woord ‘granatus’, wat ‘korrelig’ betekent. De ruwe kristallen lijken bovendien op de rode pitten van de granaatappel.

Herkomst

Granaat komt in verschillende soorten voor, zoals Pyroop, Almandien, Melaniet, en Uvaroviet. In de Oudheid werd vooral Almandien gevonden in Klein-Azië. Tegenwoordig zijn er vindplaatsen van Granaat over de hele wereld, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Kenia en Madagaskar.

Geschiedenis

De Granaat was al in de Oudheid een geliefde edelsteen en werd gebruikt in kronen, kettingen en zelfs in het gevest van ridderszwaarden in de Middeleeuwen. Veel van de sieraden van Koningin Victoria waren versierd met Granaat.

Werking

Granaat staat bekend om zijn vermogen om wilskracht en doorzettingsvermogen te versterken, besmetting te voorkomen en het ego te versterken. Het is echter niet geschikt voor mensen die snel driftig zijn of zich gejaagd voelen. In de edelsteentherapie wordt rode Granaat vooral gebruikt om de bloedsomloop en bloedsamenstelling te verbeteren, en bij klachten zoals oververmoeidheid en uitputting.

Kleur

Granaat varieert van doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glasachtige glans. Hoewel diep rood de meest bekende kleur is, kan Granaat talloze andere kleuren aannemen, afhankelijk van de mineralen die het bevat: rood, oranje, roze, groen, bruin, zwart en zelfs kleurloos, waardoor het lijkt op een diamant.

Chemische samenstelling

Granaat behoort tot de hardste edelstenen. Het ontstaat diep in de aarde, in de binnenste aardmantel of in de overgang naar de buitenste aardmantel. De chemische samenstelling van Granaat is X3Y2(SiO4)3, waarbij verschillende mineralen leiden tot verschillende varianten. De hardheid varieert van 6,5 tot 7,5, en de dichtheid ligt tussen 3,95 en 4,3.

Verzorging

Granaat is een robuuste steen die zonder problemen gereinigd kan worden.

Sterrenbeeld

Granaat wordt geassocieerd met sterrenbeelden zoals Ram, Leeuw, Steenbok en Schorpioen.

Chakra

De Granaat is verbonden met het basischakra, het 1e chakra, en staat bekend om zijn aardende eigenschappen.