Citrien, de stralende goudgele edelsteen

Citrine edelsteen, Citrine gemstone

Citrien

Betekenis

De naam Citrien vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord "citrus," wat verwijst naar de citroenboom.

Herkomst

Citrien wordt gewonnen in landen zoals Brazilië, Madagaskar en de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Sinds de tijd van de Romeinen tot ver daarna werd Citrien beschouwd als een stukje van de zon. Men geloofde dat dit mineraal het zonlicht had gevangen. Romeinen gebruikten Citrien als een amulet tegen tegenspoed en duisternis en als een symbool voor een lang en gezond leven. In de Middeleeuwen werd Citrien voorgeschreven als remedie tegen depressie, vanwege het gebrek aan licht gedurende de wintermaanden en bij voorjaarsmoeheid. Daarnaast geloofde men dat Citrien een lang en gelukkig huwelijk bevorderde, wat de reden was waarom het vaak werd gezet in hangers en ringen die werden gedragen bij huwelijken.

Werking

Citrien is een hartverwarmende steen die vreugde brengt. Het verbetert de concentratie, versterkt het zelfvertrouwen en bevordert vastberadenheid. Deze steen geeft vitaliteit aan zowel lichaam als geest, helpt bij geestelijke inspanningen, verlicht faalangst en verspreidt een positieve uitstraling. Citrien maakt je extravert en stimuleert creativiteit.

Kleur

Citrien is een doorzichtige steen met een glasachtige glans en heeft een prachtige gele kleur, variërend van lichtgeel tot goudgeel tot donkergeel.

Chemische samenstelling

Citrien behoort tot de kwartsfamilie, net als Amethist, Bergkristal en Rookkwarts. De mooie gele kleur van Citrien wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer en soms aluminium. In sommige gevallen kunnen Citrien en Amethist in dezelfde steen voorkomen, wat resulteert in de steen genaamd "Ametrien." De chemische samenstelling van Citrien is SiO2, Siliciumdioxide. Het heeft een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,63 - 2,65.

Verzorging

Sommige Citrienen kunnen verbleken wanneer ze worden blootgesteld aan fel licht, dus is het raadzaam ze niet onnodig lang aan licht bloot te stellen.

Sterrenbeeld

Citrien past bij sterrenbeelden zoals Tweelingen, Stier, Maagd, Leeuw en Boogschutter.

Chakra

Citrien is verbonden met het zonnevlechtchakra, het derde chakra, en heeft een uitgesproken invloed op de spijsvertering. Deze steen wordt vaak beschouwd als de zonnesteen van het chakra-systeem.