Carneool, de edelsteen van de vitaliteit

Carneool edelsteen, Carnelian gemstone

Carneool

Betekenis

De naam Carneool vindt zijn wortels in het Latijnse woord "carno" of "carnis," wat "vlees" betekent. In het Latijn betekent "carneus" vleesachtig. Carneool staat ook bekend als "Kornalijn," vernoemd naar de kornoelje-kers, die een bruinrode kleur deelt met deze edelsteen.

Herkomst

Carneool wordt gewonnen in landen zoals Brazilië, India en Uruguay.

Geschiedenis

Carneolen zijn al eeuwenlang gewilde edelstenen. De oude Egyptenaren waardeerden ze als beschermende en helende stenen. In het oude Mesopotamië waren ze populair voor zegelringen vanwege hun vermeende bescherming tegen ongelukken. Boeddhistische monniken in Tibet gebruiken carneool al eeuwen als helende steen tegen hoofdpijn. In de Middeleeuwen gebruikten Europeanen de steen niet alleen als amulet tegen onheil en ongeluk, maar ook als hulpmiddel bij hoofdpijn, neusbloedingen en om het bloeden van wonden te stelpen.

Werking

Carneool staat bekend om zijn effectieve behandeling van krampen, koorts, infecties, diabetes, zenuwpijn, bloedvergiftiging, lage bloeddruk en koppigheid. Daarnaast verdrijft het nachtmerries en bevordert het aangenamere dromen. Carneool brengt warmte en positiviteit, waardoor het vreugde en plezier in het leven stimuleert.

Kleur

Carneool is doorzichtig met een zijdeachtige gloed en vertoont verschillende tinten, variërend van geel, oranje, oranjerood, donkerrood, bruinrood tot diepbruin. Sommige exemplaren bevatten zowel oranje als bruine tinten, afhankelijk van de temperatuur waarbij de steen zich heeft gevormd en de hoeveelheid opgenomen water. Zuivere carneool is een geel tot oranje type kwarts dat water bevat, terwijl hogere temperaturen het water doen verdwijnen en de kleur verandert in roodbruin tot bruin.

Chemische samenstelling

Carneool is een doorzichtige tot ondoorzichtige variëteit van chalcedoon. IJzer is verantwoordelijk voor de kleur van deze edelsteen.

De chemische formule van Carneool is CaSiO2, calciumhoudend siliciumdioxide. Het heeft een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,58 - 2,65.

Verzorging

Sommige stenen kunnen verbleken of teruggaan naar hun oorspronkelijke kleur wanneer ze langdurig aan fel licht worden blootgesteld. Daarom dienen edelstenen niet onnodig aan fel licht te worden blootgesteld.

Sterrenbeeld

Carneool past goed bij sterrenbeelden zoals Kreeft, Ram, Tweelingen en Maagd.

Chakra

Carneool hoort bij het sacrale chakra, het tweede chakra.