Blauwe Topaas, kenmerkend om zijn blauwe schittering

Blauwe topaas edelsteen, blue topaz gemstone

Blauwe Topaas

Betekenis

De naam Topaas heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in het eiland Zebirget in de Rode Zee, dat vroeger bekend stond als Topazos.

Herkomst

De meest verfijnde kwaliteit Topaas wordt gevonden in Sri Lanka, Brazilië en de Oeral in Rusland. De lichtblauwe variant komt onder andere voor in Noord-Ierland, Schotland en Engeland.

Geschiedenis

Topaas, een edelsteen die traditioneel wordt gerekend tot de 'echte' edelstenen (samen met diamant, saffier, robijn, aquamarijn, smaragd, opaal en chrysoberil), is meestal te vinden in witte, gele of blauwe tinten, maar kan ook kleurloos, oranje, roze, rood, violet of groen zijn. In vroegere tijden, toen de identificatie van edelstenen nog niet zo geavanceerd was, werd Topaas vaak verward met diamant of aquamarijn. Veel kroonjuwelen van Europese koninklijke huizen bleken bij nader onderzoek Topazen te bevatten.

Als een van de negen edelstenen in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen, heeft de Blauwe Topaas een lange en eervolle geschiedenis in de wereld van edelstenen. Opmerkelijk is dat de Paus zelfs een mijter bezit, de zogenaamde 'mitra preciosa', verfraaid met goud, Topazen en parels.

Het allergrootste bekende Topaaskristal is indrukwekkend: een meter lang en 2500 kg zwaar, gevonden in Mozambique. Meestal treffen we echter grote kristallen aan in wit of geel. De meest bijzondere kleuren van Topaas, zoals rood en violet, vinden we meestal in kleine kristallen.

Werking

De Blauwe Topaas mag dan een sieraad zijn voor het oog, maar zijn ware kracht schuilt in de helende werking. Topaas bevordert helder denken, verlicht uitputting, en heeft gunstige effecten op hart- en vaatziekten, spataderen, de bloedsomloop, en de alvleesklier. Deze edelsteen biedt levenskracht en stimuleert de lever, terwijl hij ook de smaakpapillen prikkelt.

De Blauwe Topaas is een uitstekende stressverlichter en helpt je ontspannen in spannende situaties, wat vooral waardevol kan zijn bij het dragen van de blauwe variant.

Kleur

Blauwe Topaas kent een gevarieerd kleurenpalet, variërend van helderblauw tot intens blauw en heeft een doorzichtige tot doorschijnende structuur met een heldere glans.

Chemische samenstelling

De Blauwe Topaas onthult zijn geheimen door de chemische samenstelling AL2(F,OH)2(SiO4) Fluorhoudend Aluminiumsilicaat. Zijn hardheid op de schaal van Mohs is indrukwekkend met een score van 8, en de dichtheid varieert van 3,5 tot 3,6.

Verzorging

Blauwe Topaas kan op gemakkelijke wijze met water worden gereinigd, maar vermijd langdurige blootstelling aan hitte en overmatig zonlicht om zijn glans en kleur te behouden.

Sterrenbeeld

Blauwe Topaas is verbonden met sterrenbeelden zoals Tweelingen en Boogschutter.

Chakra

De Blauwe Topaas vindt zijn energetische werking in het keelchakra, het vijfde chakra, en het voorhoofdchakra, het zesde chakra. Een steen die diepere inzichten en een heldere stem in het leven brengt.