Bergkristal, de zuiveren schoonheid van de natuur

bergkristal edelsteen, rock crystal gemstone

Bergkristal

Betekenis

Het woord 'kristal' komt van het Griekse woord voor ijs, lang beschouwd als het eeuwig bevroren water.

Herkomst

Bergkristal vindt zijn oorsprong op diverse plekken in de natuur, waaronder de Alpen, Duitsland, Tsjechië, Brazilië, Madagaskar en de VS.

Geschiedenis

Gekend tijdens het Mesolithicum, vond bergkristal zijn weg naar de markt als 'versteend ijs' tijdens het Romeinse rijk. Theofratus, een Griekse filosoof, noemde het "krystallos", terwijl Plinius de Oudere er ook melding van maakte. De naam 'kwarts' werd ingevoerd in 1529 door Georgius Agricola. De keuze van bergkristal als drinkglas of als deel van middeleeuwse sieraden kan worden toegeschreven aan het geloof dat deze kristallen zouden breken of verkleuren wanneer zij met gif in aanraking kwamen.

Werking

Bergkristal, een neutrale en zuivere geneeskrachtige steen, wordt veelvuldig toegepast in healing en energetisch werk. Het versterkt zelfvertrouwen, stelpt bloedingen en diarree, verlicht rugpijn, menstruatiestoornissen, depressie en overgangsklachten. Na ziekte werkt het reinigend, biedt nieuwe energie en helpt bij wagen- en zeeziekte. Het bevordert een evenwichtige balans, concentratie en helder denken. De steen helpt om te ontspannen, verhoogt vreugde, bevordert helder denken en helpt bij het omgaan met tegenslagen en je gedurende de dag bewust te blijven van je persoonlijke kracht en energie.

Kleur

De kleurloze, transparante pracht van Bergkristal maakt het uniek.

Chemische samenstelling

Als lid van de kwartsgroep deelt bergkristal zijn samenstelling met Rozenkwarts, Amethist en Rookkwarts. SiO2, Siliciumdioxide, vormt de chemische basis met een hardheid van 7 en een dichtheid van 2,6.

Verzorging

Bergkristal kan gereinigd worden met stromend water, maar zet een sieraad gezet in zilver niet in het water om losraken te voorkomen. Vervolgens voorzichtig drogen met een zachte doek.

Sterrenbeeld

Onder het teken van Leeuw schittert bergkristal met zijn zuivere aura.

Chakra

Als een zuiverende kracht werkt bergkristal op alle chakra's en lost energetische blokkades in deze energiecentra op.