Granaat, een vurige edelsteen
Granaat
Betekenis
De naam Granaat stamt af van het Latijnse woord ‘granatus’, wat ‘korrelig’ betekent. De ruwe kristallen lijken qua vorm, grootte en kleur bovendien op de rode pitten van de granaatappel.
Herkomst
Granaat komt in verschillende soorten voor, zoals Pyroop, Almandien, Rhodoliet en Grossulaar. ‘Grossulaar’ is ook een andere kleurvariant van de Granaat; deze is groen. De Grossulaar is te vinden in Siberië, Canada en midden Afrika. In de Oudheid werd vooral Almandien gevonden in Klein-Azië. Tegenwoordig zijn er vindplaatsen van Granaat over de hele wereld, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Kenia, Brazilië en Madagaskar.
Geschiedenis
De Granaat wordt al 3500 jaar gebruikt, de oudste grafvondsten zijn gedaan in Egypte. De steen was al in de Oudheid een geliefde edelsteen en werd in de Middeleeuwen gebruikt in kronen, kettingen en zelfs in de schilden en vesten van ridderszwaarden. Veel van de sieraden van Koningin Victoria waren versierd met Granaat.
Werking
Granaat staat bekend om zijn vermogen om wilskracht en doorzettingsvermogen te versterken, besmetting te voorkomen en het ego te versterken. Het is echter niet geschikt voor mensen die snel driftig zijn of zich gejaagd voelen. In de edelsteentherapie wordt rode Granaat vooral gebruikt om de bloedsomloop en bloedsamenstelling te verbeteren, en bij klachten zoals oververmoeidheid en uitputting.
Kleur
Granaat varieert van doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glasachtige glans. Hoewel diep rood de meest bekende kleur is, kan Granaat talloze andere kleuren aannemen, afhankelijk van de mineralen die het bevat: rood, oranje, roze, groen, bruin, zwart en zelfs kleurloos, waardoor het lijkt op een diamant.
De Granaat kent erg veel kleurvariaties, alhoewel de bekendste variant natuurlijk de rode is. De rode Granaat kan worden opgedeeld in ‘pyroop’, welke dieprood is, en ‘rhodoliet’, welke helder rood-paars is. Een andere variant van de Granaat, die oranjerood tot paars is, heet ‘almandien’. ‘Grossulaar’ is ook een andere kleurvariant van de Granaat; deze is groen.
Chemische samenstelling
Granaat behoort tot de hardste edelstenen. Het ontstaat diep in de aarde, in de binnenste aardmantel of in de overgang naar de buitenste aardmantel. De chemische samenstelling van Granaat is X3Y2(SiO4)3, waarbij verschillende mineralen leiden tot verschillende varianten. De hardheid varieert van 6,5 tot 7,5, en de dichtheid ligt tussen 3,95 en 4,3.
Verzorging
Granaat is een robuuste steen die zonder problemen gereinigd kan worden.
Sterrenbeeld
Granaat wordt geassocieerd met sterrenbeelden zoals Ram, Leeuw, Steenbok en Schorpioen.
Chakra
De Granaat is verbonden met het basischakra, het 1e chakra, en staat bekend om zijn aardende eigenschappen.